Thursday, October 20, 2011

Real Estate Wealth Mastery by Milan Doshi - Day 1

7 Oct 2011 - Kami (peserta) diarahkan untuk mendaftar seawal jam 7.30 pagi. Bertempat di Cititel Hotel, Midvalley, aku memang takde masalah untuk datang awal kerana lokasi yang berdekatan dengan rumah.

Tepat jam 8 pagi, dewan dibuka dan sesi pengenalan pon bermula. Milan Doshi memulakan pembelajaran lebih kurang pukul 8.30 pagi. Seperti biasa, tips-tips yang diberikan sangat mengujakan dan padat dengan contoh dan pengalaman beliau sendiri.

Apa yang boleh aku katakan, beliau seorang yang sangat daring, fokus, straight to the point dan simple. Hari pertama beliau hanya menyentuh tentang topik pengurusan kewangan. Belum bukak cerita property lagi. Banyak perkara baru yang menjadi 'eye opener' bagi aku walaupon aku dah melibatkan diri lebih 5 tahun dalam bidang ni.

Antara tips-tips yang dikongsikan :

1. Lebih 95% daripada jutawan menghasilkan rm 1 juta yang pertama daripada pendapatan mereka. Bukan daripada pelaburan.

2. Untuk golongan muda, tingkatkan pendapatan sebanyak yang boleh sebelum membuat pelaburan. Contoh, untuk mereka yang berumur 30-35 tahun, rm6-rm8k adalah sesuai. Kalau tak capai lagi tahap tu, silalah berusaha untuk mencapai tahap tersebut sama ada dengan meningkatkan pendapatan di dalam ofis atau di luar ofis.

3. Untuk yang bujang, marry RICH ! hahahahaha... senang nak dapat modal beli property... ( of course pilih yang beriman jugak kan.. janganlah bersandarkan harta semata-mata ;) )

4. Untuk yang dah berkahwin, pastikan anak-anak anda marry RICH ! again... senang nak dapat modal beli property... ( of course kita akan pilih yang beriman jugak kan.. janganlah bersandarkan harta semata-mata ;) )

5. Sentiasa berpindah jabatan / bertukar kerja / berpindah rumah setiap 3 tahun. Sebab : kenaikan gaji, tambah pengalaman dan tambah network. Jangan terlalu selesa berada di satu tempat.

6. Jika ada peluang bekerja di luar negara, jangan lepaskan! Pendapatan luar negara 1 tahun = 4 tahun di negara sendiri.

7. Tambahkan network anda! Network = Net Worth !

8. Buat satu Vision Board, yang jelas dan terang. Letakkan gambar rumah, kereta, percutian dan semua benda yang anda idamkan. Tampal di bahagian yang anda nampak setiap hari. Ambik feel dan berdoa bila baca tiap-tiap hari. InsyaAllah ianya seperti suatu doa kepada Allah untuk diri kita sendiri.

9. Jika perlukan nasihat daripada peguam, ejen hartanah, gurus (like Milan Doshi), belanja mereka makan dan dapatkan nasihat percuma :)

10.Khas untuk bumi, sila penuhkan ASB anda dan pasangan.

11.Jika net worth (jumlah harta - jumlah hutang) anda ialah rm500k, kereta yang sesuai untuk anda mestilah berharga < rm50k. Wahhhh... yang ni paling menyentuh jiwa ni.... huhuhu...

Kami juga diberikan kerja rumah oleh Milan. Setiap seorang diberikan satu kertas manila kad dan kami perlu membuat vision board dan hantar pada keesokan harinya. Sape tak hantar tak boleh masuk dewan tau... strict gile!

Wahhhhh.... bersemangat aku nak buat... Ada hadiah menarik pulak tu... hehehe... oklah sambung Day 2 pada entri seterusnya ye!

Klik LIKE kalau suka entri ni :)

4 comments:

bagus betul, semangat utk tambah ilmu...;)

tQ fo sharing, dpt juga lah kita tip2 percuma...

sama-sama wakif...

kita kongsi ilmu yang bermanafaat :)

gaji die tulis double dari skang punya gaji..huhuhu...

tuah

samala kita tuah... sebab tu x leh stay satu co je... kena gak lompat2... huhuhu

Blog Widget by LinkWithin