Click here now!

Hot Subsale Property!

Click here now

Hot Subsale Property!

Click here now

Thursday, September 25, 2008

Bidding at 25/9/2008














Lanai Gurney Corporate Suites

Hari rabu 24/9 tiba-tiba je aku terjumpa property menarik kat Lanai Gurney untuk dilelong pada 25/9. Prop ni dekat dengan KLCC. Wow! terujanya aku! RP 172k MV 300k. Sewa min 1.8k. Wah ini macam byk bagus banyak murah. Tiba-tiba faris pulak tanya ada prop menarik tak untuk JV. So kitorang decide nk masuk bid la...

Semalam 25/9 agak kelam kabut jugakla pasal last minute decision. End up aku x sempat pon nak gi buat bank draf. Tapi aku dtg jugak tengok auction. Unit ni adalah unit terakhir untuk dilelong. Panas...panas... ada 2 org register. Bid punye bid sampai 200k. Still murah apa. Ada konflik sikit pasal status bumi & non-bumi tapi aku anggap benda tu biasala. Kalau dah rezeki x ke mana... insyaAllah lain kali cuba lagi... Selamat Menyambut Hari Raya... Maaf Zahir & Batin...


Tuesday, September 23, 2008

New Listing as at 24 september 2008

No Rujukan: PAH10063(3)
Tarikh Lelongan: 07/10/2008
Masa Lelongan: 3.00 pm
Jenis Hartanah: 3 bedroom condominium
Keluasan: Lebih kurang. 1,044 Kaki persegi.
Pegangan: Bebas
Alamat Hartanah: No. B-19-7, 19th Floor, Block B, Sri Intan 1 Condominium, Lengkok Selinsing, Batu 5, Jalan Ipoh, Kuala Lumpur
Harga Rizab (RM): RM 109,350.00

No Rujukan: PAH8464(3)
Tarikh Lelongan: 11/10/2008
Tempat Lelongan: At The Auction Room, Bronx VI, Level 14, West Tower, Berjaya Times Square Hotel & Convention Center, No. 1, Jalan Imbi,
Masa Lelongan: 10.30 am
Jenis Hartanah: 3 bedroom apartment
Keluasan: Lebih kurang. 740 Kaki persegi.
Pegangan: Freehold
Alamat Hartanah: Unit No. 808, Block 27, Jalan Selayang Satu 27/27A, Taman Bunga Negara, Section 27, 40400 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan
Harga Rizab (RM): RM 76,500.00

Bangsar Utama RM153,000.00
3 bedroom apartment.
85 sq m ( 915 sq ft).
Assignor(s) :
1. Jagabar Ali Bin S Awliya Mohamed
2. Jareena Selvam Binti Rajaksha
Solicitors : Yeo. Tan. Othman
(Tel: 03-22822811)
TC-11669 41425370298
No. 4-3-1, Bangsar Utama Apartments, Jalan Bangsar Utama 5,
Bangsar Utama, 59000 Kual a Lumpur, Wilayah Persekutuan

Reserve Price: RM118,200
Market Price: RM180,000
Description APARTMENT - NORMAL UNIT:3 BEDROOM APARTMENT
Address NO. 503, PANGSAPURI AMAN, JALAN PJS 10/11, BANDAR SRI SUBANG, 46000 PETALING JAYA, SELANGOR DARUL EHSAN
Floor/Land Area 1,100 SQ FT
Solicitor M/S SHAW & CO
Reference DC10009799
Auctioneer PROPERTY AUCTION HOUSE SDN BHD
Auctions Date 11 Oct 2008
Restriction BUMI

RESERVE PRICE : RM216,520.00
MARKET VALUE : RM330,000.00
Type : DUPLEX TOWNHOUSE
Area : Approx 1,717 square feet
Address : Unit No. 1-03a-A, Ground & 1st Floor
(Duplex), Block 1, Cyberia Crescent Town
Villa, Persiaran Fauna, 63000 Cyberjaya.
Note : For Bumiputra bidders only. Progressive payment
of RM15,666.70 to be borne by the purchaser.
Loan Agreement Dated 27/7/2005
Assignor : Mohd Hardy Bin Mohd Jamel I/C 740620-14-6099
Solicitor : M/S MahWengKwai Seow & Megat (Tel : 03-2166 3384)


Monday, September 22, 2008

Buka Puasa Gathering with PMC


Ahad lepas aku & family join group PMC bukak puasa dekat The Coast, Alamanda. Satu kepala rm39. Okla kot. Makanan pon ok. Aisyah makan udang adala dekat 20 ekor kot. Akula jadi mangsa tukang kopek udang. Hahaha... Tapi lupa nak amik gambar le... pasal sibuk melayan 2 org si kecik tu kan... sabo jelah...

Actually gathering ni untuk berkenal-kenalan antara pembaca-pembaca blog Pie2020. Di samping tu boleh jugakla tambah2 kawan & networking. Tukar-tukar fikiran pasal hal-hal yang berkaitan dengan property. Actually yg lain-lain tu dah selalu jumpa dah... Aku je yg first time... cuak jugak tapi dorang sume ok... Hope to c u all again next time! Gud job Pie & co!


Tengah borak-borak dengan bakal jutawan... Pie :)


Wednesday, September 17, 2008

Bz nyeee...

Hari ni aku memang bz le... mana nak siapkan keje opis... survey rumah auction... call sana sini... huh bznye aku :)

Actually aku plan nk masuk auction sabtu ni... dan 25/9 ni pulak nk masuk auction utk klien aku... so mcm2 nk kena cek kan sebelum masuk. Jgn dah dapat property terkejut badak pulak tengok bil-bik tertunggak... hehehe... Alhamdulillah rumah2 yg aku beli bil-bil tertunggaknye x byk walaupon aku x cek pon outstandingnye berapa. Cuba sekali tengok bil nye ribu riban... mau kena heart attack kalau duitnye cukup2 makan...

So moral of the story sebelum nak masuk bid cek betul2... CEK BETUL2... kalau modal byk takpe tapi kalau cukup2 makan je sakit nanti... ok chow! Salam & Selamat Berpuasa...


Monday, September 15, 2008

New Listing HOT Property!

RESERVE PRICE : RM 160,000.00
Type : 3 Bedroom Condominium
Area : Approx. 1,025 Sq ft
Address : No. C-13A-8, Block C, Mentari Condominium, Jalan
Tasik Permaisuri 3, Bandar Tun Razak, Cheras, 56000
Kuala Lumpur.
Assignors : Mohamad Hisham Bin Eman
Solicitors : M/S Abdul Shukor & Roziana (Tel: 03-26921168)
ESZAM AUCTIONEER SDN BHD
ON MONDAY, THE 22ND SEPTEMBER, 2008, AT 3.00 P.M.
AT THE AUCTION ROOM
UNIT NO. 6 (B-0-6), GROUND FLOOR, BLOCK B
MEGAN AVENUE II, NO. 12, JALAN YAP KWAN SENG, KUALA LUMPUR

Reserve Price RM88,000
Kwong Mei Kuen (F)
Unit No. 167-6-18, Block C, Sri Mutiara Apartment,
Sungai Besi, 57100 Kuala Lumpur
approx 75.53 sq metres
M/S Che Mokhtar & Ling
[Ref: CML-08A/PBB/KMK/18831/08]
Facilities Agreement, Deed of Assignment And Power of
Attorney all dated the 24th day of November 2003
Bank ref : WCCC/BWK/MAM7/2034169631
ON THURSDAY, THE 25 DAY OF SEPTEMBER, 2008 - PAH

Reserve Price RM58,500
3 bedroom low cost flat
Abdul Wahab Bin Ngah Mat Piah and Mohd Tarmizi
Bin Abdul Wahab
Unit No. 3-15-11, Kondo Rakyat Desa Pantai, Jalan
Pantai Dalam, 59200 Kuala Lumpur
approx 620 sq feet
M/S Rastam Singa & Co
[Ref: RSC/KL/PBB/L 2058/07 (1345)]
Loan Agreement (3rd Party), Deed of Assignment (3rd Party)
And Power of Attorney (3rd Party) all dated the 1st day of September 1995
Abdul Wahab Bin Ngah Mat Piah
WCCC/JRL/MAM7/2023972213
ON THURSDAY, THE 25 DAY OF SEPTEMBER, 2008 - PAH

Reserve Price RM155,000
3 bedroom condominium
Hariman Bin Harlid Wilson @ Addie
Unit No. A-03-05, Bayu Tasik 2 Condominium,
Jalan Sri Permaisuri 5, Bandar Sri Permaisuri,
56000 Kuala Lumpur
approx 88.01 sq metres
M/S Soo Thien Ming & Nashrah
[Ref: CP/ns/L1169(268)/PBB/HHW]
Facilities Agreement And Deed of Assignment both dated the
29th day of March 2004
Bank ref : WCCC/CTD/HAY/2029399614
ON THURSDAY, THE 25 DAY OF SEPTEMBER, 2008 - PAH

Reserve Price RM75,000
3 bedroom flat
Krishnan a/l Thambusamy and Tanggamany a/p
Ratinavalu
No. 3-16-6, 16 Floor, Block 3, Kondo Rakyat,
Jalan Pantai Murni 2, Desa Pantai, 59200 Kuala
Lumpur
approx 620 sq feet
M/S Zairina Loh & Wong
[Ref: 14038/08/PBB/HL/WM/lw]
the Loan Agreement, Deed of Assignment And Power of Attorney all dated the 15th day of September 1995
Bank ref : WCCC/JRL/MAM7/20261952308
ON THURSDAY, THE 25 DAY OF SEPTEMBER, 2008 - PAH

Reserve Price RM52,650
3 bedroom flat
Abu Zarin Bin Hashim and Sarimah Binti Abd Talib
Unit No. 1-5-7, Gugusan Siantan, Jalan Sepah
Puteri 5/7, Section 5, Kota Damansara, 47810
Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan
approx 650 sq feet
M/S Chew Kar Meng, Zahardin & Partners
[Ref: CT/4342/2005LC]
Loan Agreement And Deed of Assignment both dated the
29th day of December 1999
Bank ref : WCCC/JSS/YCY4/8007993708
ON THURSDAY, THE 25 DAY OF SEPTEMBER, 2008 - PAH

RESERVE PRICE : RM383,900.00
MARKET VALUE : RM650,000.00
Type : CORNER 4 BEDROOM + 2 UTILITIES ROOM
DUPLEX CONDOMINIUM
Area : Approx 2,333.83 square feet
Address : Unit No. 2-13-10, 13th Floor, Block 2, Perdana Emerald Condominium, Jalan PJU 8/3, Bandar
Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya.
Note : For Bumiputra bidders only.
Loan Agreement Dated 5/11/2002
Assignor : Habit Noh Bin Sayid Seman I/C 650310-03-6039
Solicitor : M/S Arifi n & Partners (Tel : 03-2162 0499)
NCM ON SATURDAY, THE 27TH SEPTEMBER, 2008, AT 10.30 A.M.

RESERVE PRICE : RM356,400.00
MARKET VALUE : RM440,000.00
Type : 3 BEDROOM + 1 UTILITY ROOM DUPLEX
TOWNHOUSE
Area : Approx 1,715 square feet
Address : Unit No. 7-05-A, Ground & 1st Floor (Duplex), Block 7,
Cyberia Crescent 1, Jalan Fauna 1, 63000 Cyberjaya.
Note : Progressive payment of RM17,170.20 to be
borne by the purchaser.
Loan Agreement Dated 24/11/2005
Assignors : Mazdiana Binti Moktar I/C 820810-14-5644
Abdul Rahman (Myanmar Passport No. 353100)
Solicitor : M/S MahWengKwai Seow & Megat (Tel : 03-2166 3384)
NCM ON SATURDAY, THE 27TH SEPTEMBER, 2008, AT 10.30 A.M.

RESERVE PRICE : RM72,900.00
MARKET VALUE : RM100,000.00
Type : 3 BEDROOM APARTMENT
Area : Approx 853 square feet
Address : Unit No. C-6-7, 6th Floor, Block C, Pangsapuri
Puchong Permata 1, Jalan Permai 4, Taman
Puchong Permai, 47100 Puchong.
Loan Agreement Dated 1/12/2003
Assignors : Arasagumar a/l Sivalingam
I/C 720701-08-5015
Malathi a/p Subramaniam I/C 740403-14-5364
Solicitor : M/S Sidek Teoh Wong & Dennis
(Tel : 03-2692 3000)
NCM ON SATURDAY, THE 27TH SEPTEMBER, 2008, AT 10.30 A.M.


Thursday, September 11, 2008

Soalan drpd pembaca blog

Soalan

1. Jika saya ingin survey rumah lelong, ape yang perlu saya survey? selain lokasi...
2. Jika saya menang bid, selain setelkan harga umah, ada x caj2 lain lagi? (selain bil-bil tertunggak).
3. Reserve price tu bukan harga minimum kan?umah tu akan mula dilelong dengan harga yg lebih rendah dari reserve price kan?
4. Adakah terdapat apa-apa implikasi/perbezaan kalau saya mohon for personal loan untuk bayar rumah, instead of guna housing loan (ni utk kes rumah yg murah je, cth around 20-40k)
5. Rumah putrajaya tu yg kat apartment presint 11. Reserve price dia RM75k. Saya tgk dalam blog akak. Tapi kalau ikutkan blog akak tu, auction date dia dah lepas dah. Still available ke?

ok..thank u kak..jazakallahu khoiran kasira..

Jawapan :

1. Selain lokasi, su kena survey ramai ke orang kat situ, kadar sewa, maintenance & kebersihan, ada org ke dalam rumah tu? boleh masuk ke? rumah ok ke? Kalau kena baiki agak2 la berapa kosnya.
2. Caj lain ialah lawyer fee, cara kira boleh kira kat sini. Untuk loan agreement fee pon ada, tapi kalau amik loan Zero Cost makanye bank yg akan bayar fee tu.
3. Reserve price adalah harga minimum. Kalau ada lebih daripada seorang pembida, pembida-pembida akan berlawan untuk mendapatkan hartanah tersebut. Pelelong akan menaikkan harga sebanyak rm 1k dan pembida yang bersetuju akan mengangkat tangan. Pembida dengan harga tertinggi akan mendapat hartanah tersebut. Hati-hati jgn bida lebih drpd bajet/harga semasa.
4. Jika memohon personal loan interestnye sgt tinggi banding dgn housing loan. Tapi kalau in short term rasanye ok. Kalau long term biasa amik housing loan.

Rumah Putrajaya tu ari tu xde org bid, so still ada tapi x tau bila tarikh lelong akan datang. InsyaAllah harga nye turun lagi 10% utk lelongan akan dtg.


Tuesday, September 9, 2008

New Listing as at 9-9-2008

Lelong : 18 Sept 2008

RESERVE PRICE : RM105,300.00

Estimated Appraisal Value : RM130,000.00
Assignor : 1. Goh Hock Hai (690802-04-5077)
2. Law Bee Ling (640630-01-5000)
Description : Apartment, 3-bedrooms (973 sq ft)
Address : No. 200-7-9, 7th Floor, Block 200, Sri Suajaya Condominium, Jalan Kampung Bandar Dalam, Sentul, 51100 Kuala Lumpur
Solicitor : T. J. Goh & Co. (03-7726 4225)
Auctioneers : Ehsan Auctioneers Sdn Bhd (CB0920)
Bank Ref. : E/S&M/03-193013/3
FREEHOLD

RESERVE PRICE : RM87,480.00
Estimated Appraisal Value : RM120,000.00
Assignors : Tengku Mohd Sapura Bin Tengku Jehori.
Description : 3-bedroom apartment 78.96 sq m (850 sq ft).
Solicitors : Messrs T.J. Goh & Co.
Auctioneers : Tancorp
Ref : TC-11281
Bank Ref : T/TJG/03-888-16255/1
Note : Bumiputra only.
Address : Unit No. 6-11-17, Level 11, Blok 6, Pangsapuri Lagoon Perdana, Jalan PJS 9/1, Bandar Sunway, 46150 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.




Cheap land in Kg Baru

Do you know that the price of KLCC land is RM 1k++ per sq ft ?

This is your chance, this land sell for only RM 300++ per sq ft. Grab it as it is available now!

Contact me ASAP! Thanks =)

Location : between Jln Raja Abdullah & Jln Raja Muda Abdul Aziz, fronting main road. This title comes with approval for building.

Area : 16,468.80 sq. ft.

Asking price : RM5 Millions

Title : Bumi Only


Sunday, September 7, 2008

Settle about the tenancy in Bukit OUG

eh... speaking london la pulak tajuk kat atas ni... hehehe...
Semalam aku janji dengan tenant kat Bukit OUG tu untuk penyerahan deposit dan tandatangan perjanjian penyewaan. Aku lupa la aku memang nak upload perjanjian ni. InsyaAllah kalau ada masa aku uploadkan kat blog ni supaya senang korang download.

So pukul 4 semalam lepas balik daripada menyopping kat Sogo dengan tergesa-gesa aku, ijam & budak-budak bergerak ke Bukit OUG sebab janji dgn tenant tu kol 4.30. Ijam tak pass lagi jalan kat sini. Sesat sikit... hehehe.. takpe janji sampai. Kalau harap aku alamatnya langsung tak sampai.

Sampai je kat sana aku terus naik pegi unit yg aku beli tu. Jumpa dia satu family dgn wife dia & anak dia. Masuk dalam rumah tinjau-tinjau sket. Wah bersih betulla rumah tu. Bagus diorang jaga. Rumah mengadap highway. View cantik berangin sejuk je. Perghh memang bestla. Ye-ye je aku risau takut xde orang nak sewa rumah ni padahal ramai je yang call untuk view rumah. Alhamdulillah tenant bagi cek bernilai RM2650 utk 2+1 deposit dan deposit api air. Syukurnya sebab Tuhan dah permudahkan semuanya. Sekarang ni bolehla tido lena sikit (padahal lena jek sebelum ni.. hahaha)Tengah tunggu lawyer settle bab tukar nama + transfer duit je.

So korang bayangkan lah rumah belum start bayar sewa dah dapat duit rm2650. Sape nak bagi beb! Lepas ni boleh pulak refinance rumah pastu duit refinance buat invest tambah rumah lagi. Best-best! Kalau sesiapa nak dapatkan nasihat aku pasal rumah lelong aku xde hal je asalkan aku free. InsyaAllah...tolong menolong sesama kita insyaAllah ada keberkatan di bulan yang mulia ini. :)

Satu lagi blog feveret aku - banyak yang aku belajar kat sini... ;) http://www.pie2020.com/blog/


Wednesday, September 3, 2008

Deal dengan pihak bank


Hari ni aku try untuk register syarikat hartanah tempat aku berdaftar untuk masuk sebagai ejen untuk rumah lelong. Fuhh... susahnya kena call2 ni. Ikut hati malas. Baru dapat satu daripada EON Bank. RHB Bank pulak sombongnye. Langsung tanak ejen dah. Dia kata dia dah ada ejen panel. Mmm takpela ada banyak lagi bank lain.

Aku dah sakit leher dah ni. Sakit kepala semua. Rasa nak tido je. Anyway aku akan update kan listing rumah secepat mungkin. Kepada yang tak sabar2 lagi, boleh cek sendiri kat website ni :
http://ubus.nstp.com.my

Tengok tarikh yang sesuai lepas tu boleh bukak listing yang ada. Pilih yang mana sesuai. Minta maaf untuk hartanah lelong daripada RHB aku x boleh nak tolong banyak tapi bila-bila masa boleh call kalau ada benda nak tanya. Ok guys, majulah hartanah untuk bumiputera demi agama, bangsa dan negara! :D


Monday, September 1, 2008

Samb kisah rumah lelong Bukit OUG

Alhamdulillah rasa-rasanya problem tenant kat rumah baru aku ni dah nak settle dah... Semalam tenant yang menyewa daripada owner lama call kata x jadi keluar dan diorang bersetuju dengan kadar sewa baru RM 750 berbanding kadar sewa sebelum ni RM 700. Kontrak baru ni akan bermula pada 12 September 2008. Kenapa 12/9??? Sebabnya kontrak diorang dengan owner lama tamat pada 11 September. So aku pon setuju jelah malas nak panjang cerita kan. Deposit air+api diorang dengan owner lama sebanyak RM 400 aku suruh diorang mintak sendiri. Takkan aku pulak yang kena mintakkan.

Sabtu depan kitorang janji nak jumpa untuk sign kontrak + penyerahan deposit rumah. Harap semuanya berjalan lancar. Amin. Aku juga akan uploadkan senarai rumah lelong dalam masa yang terdekat ni. Tungguuuuuuu! :D


Blog Widget by LinkWithin