Click here now!

Hot Subsale Property!

Click here now

Hot Subsale Property!

Click here now

Thursday, October 30, 2008

Pergi auction lagi...

Setelah tewas Sabtu lepas so aku pon cuba nasib lagi semalam... Ingat nak masuk 2 rumah la... tapi nk beli satu rumah je.... so kena prepare 2 bank draf... auction kt Ehsan. Nasib baik rakan jv ejen yg baik hati dtg amik aku kt opis then hantar aku balik opis lepas abis auction. Baik tak? hehehe....

Sampai sana lebih kurang kol 2.30 petang, auction start kol 3. Ni first time aku pegi auction by Ehsan. Dia buat kt Megan Avenue II. Boleh tahan tempat dia. Lepas register aku belek2 POS. Alamak utk rumah kt saujana ria ni ade tulis restrictions le... gaji max 2.5k pastu xde hartanah kt Selangor. Harga memang murah gile 42.7k je. Bumi lot. Aku pon dah cuak. Kalau aku punye takpe. Ni orang punye. Apa2 hal x lepas kang hangus lak deposit dia. Kalau lepas xpelah. So aku fikir aku tak nak amik risiko pasal restrictions tu, aku tarik diri. So bid untuk 1 rumah jelah. Flat tu kt Segar Ria belakang Leisure Mall. Okla sewa dlm rm450. RP 55k. Bajet 60k je. Ntah dapat tidak.

Kol 3 auction pon start, sampai turn rumah Segar Ria, ade 2 org register. Alamak kena bid la. Belasah jelah. Lagi sorang bidder berbangsa Cina. Owner lama rumah ni pon Cina gak. Aku pon ikut bajet asal 60k je. Angkat tgn sampai 59k. Tengok2 lawan aku tu takmo angkat dah. Ehhh selamat aku... Alhamdulillah menang... Untuk rumah Saujana Ria yg 42.7k tu mmg xde bidder.huh kalau masuk dah tentu dpt RP. Ke org takut nk masuk sebab restriction dia kot...

Inilah rupanya flat Segar Ria dari pandangan luar...

Lepas tu nampak sorang mamat mcm kenal je... Tuanbri rupenya... masuk auction lagi beb! Masyuk dia ni! Cargasss... Dia kata Faris pon datang... jap lagi kot... saje teman dia. So aku pon kena pegi amik duit kt ATM dah top up harga RP kan... Balik drpd ATM naik 1 lif dgn Faris... FAris cam biasa bwk si comel Noura tu. Noura ni dah besar mesti ikut jejak langkah ayah gak ni... pakar pegi auction..hahaha...sembang2 sat... dia pon chow jumpa Tuanbri... bila dah ade network ni senang sket... gi mana2 auction leh kenal kan...xde la nk ter bid rumah yg sama pulak... Aku dengar tuanbri tarik diri masa auction, x sedap hati katanya... takpela tuanbri, lain hari insyaAllah ade rezki lagi baik...

Sebelum tamat posting ni aku nk pesan, kalau nk masuk auction tu register kt aku... kalau x jadi pon xpe... just register je. Kecuali Affin, Maybank & Public, yang lain sume insyaAllah ade komisen. Bhg korang mesti adeeee. Walaupon sikit sebab dah share tapi still ade kan... Better than nothing. Leh gak wat belanja beli brg dapur kt Tesco ke kan... aa sape nak bagi???


Tuesday, October 28, 2008

Pegi bidding 25 okt 2008

Sabtu lepas aku masuk bidding utk sorang klien aku ni... dah lama dah dia nak rumah tapi mcm2 masalah... alhamdulillah sabtu lepas aku berpeluang masuk bid bagi pihak dia... ade jugak aku kontek ejen lain utk dptkan surat yg menyatakan semua outstanding charges akan ditanggung oleh pihak bank sebab dlm POS dia tulis dia x tanggung. Yg aku perasan bank Standard Chartered jelah yg mcm ni... Auctioneer Ng Chan Mau. hehehe... ng chan mau ni best sebab selalu buat auction kt hotel... ade mkn2... maklumle co besor... xde hal nk byr sewa hotel mahal2...

Tak ramai org yg dtg... so aku mcm igt leh dpt kot RP. Aku pon register la... pastu duduk2... tulis kol 10.30 start tapi kol 11 baru betul2 start. Rumah yg aku nk rumah flat kt Sri Subang. Betul2 depan Sunway Pyramid ( ntah org yg ckp aku pon x pi tengok umah ni pon ).

First rumah yg kena bid rumah yg aku nak la... ceh ade lak lagi sorang masuk. So terpaksa bid la... drpd 50k naik ke 62k... pastu malas aku nk bid dah... xpela xde rezki le tu... cuba lagi lain kali... lain2 rumah sume aku tengok dpt RP je... mmg x ramai org...

tapi ok la walaupon x menang aku dah buat deal dgn ejen yg in charge tu (nama dia Charis) utk co-broke dgn dia utk projek beli umah lelong akan dtg. Marah betul dia bila dengar aku yg beli Casa Subang tu. Bank bagi 2.5% tu... rugi2... aku pon x terpikir nk co-broke waktu tu... apa nk buat... benda dah lepas... hehehe... lepas ni dia kata lehla co-broke dgn dia memandangkan ejensi aku ni bukan panel. Pastu leh share komisyen 50-50. Pastu aku still leh share komisyen yg aku dpt dgn bidder2 yg berminat utk register bwh aku. Adela bhg korang. Aku bukan jenis mkn sorang... hehehe... senang je register bwh nama aku...bagi nama & no ic... pastu kalau korang xde masa nk gi bid, Charis leh pegi bid utk korang pasal dia ejen full time. So jimat masa, leh dpt komisyen lak tu kalau menang bid. Best kan? ;)


Wednesday, October 22, 2008

New listing as at 22/10/2008

Ref No: PAH10319(2)
Auction Date: 20/11/2008
Auction Place: At The Auction Room, No. 1-3, 1st Floor, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur
Auction Time: 10.30 am
Property Description:3 bedroom service apartment
Land/Floor Area: (approximately in sq. feet) 946 Sq. Feet.
Property Address: Unit No. A-21-07, Rhythm Avenue, Persiaran Kewajipan, USJ 19, 47620 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan
Reserve Price (RM): RM 153,000.00

Auction Date: 10/11/2008
Auction Place: At The Auction Room, At The High Court, Kuala Lumpur, Level 2, Sayap Kiri, Komplel Mahkamah, Mahkamah Tinggi
Auction Time: 10.00 am
Property Description:Double storey terraced house
Land/Floor Area: (approximately in sq. feet) 1,650 Sq. Feet.
Tenure: Freehold
Property Address: Premises No. 11A, Jalan USJ 17/1, 47600 UEP-Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan
Reserve Price (RM): RM 259,200.00

Ref No: PAH6984(1)
Auction Date: 11/11/2006
Auction Place: At The Auction Rom: No. 1-3, 1st Floor, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur
Auction Time: 10.30 am
Property Description: Low-cost flat
Land/Floor Area: (approximately in sq. feet) 656 Sq. Feet.
Tenure: Lease Hold
Property Address: No. B12-12-11, Block B, Pangsapuri Angsana, Persiaran Subang Mewah, USJ 1, 47610 Subang Jaya, Selangor
Reserve Price (RM):RM 48,000.00
Rent : RM 400

Date: 31.10.2008 (3.00 p.m.)
Reserve Price: RM 85,300.00
Address Unit No. A-19-3, Level 19, Blok A, Sri Gotong Apartment, Jalan Batu 7, Medan Batu Caves, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan
Property Type 3-bedroom apartment
Built Up Area / Land Area 816 square feet
Bank Alliance Bank Malaysia Berhad
Bank Ref 140640050012027 - tancorp
Assignor/Borrower Kok Mee Cheng
Solicitors Arifin & Partners
Our Ref TC/LADA/TCT-11335-5[5]

Ref No: PAH10111(2)
Auction Date: 23/10/2008
Auction Place:At The Auction Room, No. 1-3, 1st Floor, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur
Auction Time: 3.00 pm
Property Description: 3 bedroom medium cost apartment
Land/Floor Area: (approximately in sq. feet) 850 Sq. Feet.
Tenure: Lease Hold
Property Address: Unit No. T-3A-03, 4th Floor, Block A, Cahaya Apartment, Jalan Cahaya 14, 68000 Taman Cahaya, Selangor Darul Ehsan
Reserve Price (RM): RM 90,000.00

Ref No: PAH10018(3)
Auction Date: 24/10/2008
Auction Place: At The Auction Room, No. 1-3, 1st Floor, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur
Auction Time: 3.30 pm
Property Description: Duplex condominium
Land/Floor Area: (approximately in sq. feet) 2,384 Sq. Feet.
Tenure: Lease Hold
Property Address: No. A-1-A06, 1st Floor, Block A, Armanee Terrace Condominium, Jalan PJU 8/1, Bandar Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan
Reserve Price (RM):RM 502,200.00

Ref No:PAH8993(7)
Auction Date: 22/11/2008
Auction Place: At The Auction Room, No. 1-3, 1st Floor, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur
Auction Time: 10.30 am
Property Description: A corner 3 bedroom serviced apartment [Bumiputra Bidders only]
Land/Floor Area: (approximately in sq. feet) 786 Sq. Feet.
Property Address: Unit No. 91-02-G1, Spring Court 2, Jalan Lingkaran Dagang Mas, Taman Mas, 47100 Puchong, Selangor Darul Ehsan
Reserve Price (RM): RM 66,600.00

Ref No:PAH9729(4)
Auction Date: 22/11/2008
Auction Place: At The Auction Room, No. 1-3, 1st Floor, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur
Auction Time: 10.30 am
Reserve Price: RM 47,500.00
Property Description: Low cost flat
Land Area / Size: Approximately 657 Sq. Feet
Property Address: No. G12-12-18, Block G, Angsana Apartments, Persiaran Mewah, USJ 1, 47600 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan


Tuesday, October 21, 2008

New listing as at 21 Oct 2008

PETALING JAYA 30/10/2008
RESERVE PRICE : RM80,750.00
Description : Apartment
Assignor : Nor’aisah Binti Muharam
Floor Area : 852 Square Feet
Solicitors : Messrs Ringo Low & Assosiates
Tel No : 03-79578778
No. 4-12-09, Block 3a, Lagoon Perdana Apartments, Jalan PJS 9/1A, Bandar
Sunway, 46150 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
5% to THE ROYAL BANK OF SCOTLAND BERHAD
IDAMAN AUCTIONEERS

25/10/2008

RESERVE PRICE : RM185,000.00
Type : INTERMEDIATE 3 BEDROOM
CONDOMINIUM
Area : Approx 1,032 square feet
Address : Unit No. 611, 5th Floor, Block D, Paradesa
Rustica Condominium, Persiaran Meranti,
PJU 9, Bandar Sri Damansara,
52200 Kuala Lumpur.
Loan Agreement Dated 15/9/1997
Assignor : Chong Yook Sing I/C 501028-08-5938
Solicitor : M/S Sidek Teoh Wong & Dennis
(Tel : 03-2692 3000)

RESERVE PRICE : RM190,000.00
Type : CORNER 3 BEDROOM APARTMENT
Area : Approx 1,010 square feet
Address : Unit No. R1-1-6, 1st Floor, Block R1,
Pandan Puteri Condominium, Jalan Pandan
Indah 6/10, 55100 Pandan Indah.
Loan Agreement Dated 30/1/2001
Assignor : Noorazmi Bin Omar I/C 630105-10-5017
Solicitor : M/S Sidek Teoh Wong & Dennis
(Tel : 03-2692 3000)

RESERVE PRICE : RM162, 000.00
Security Document : Facilities Agreement,
Assignment and Power of Attorney all dated the
20th day of September, 2002
Assignors : 1. ISMAIL BIN EUSOFE
2. ADREENA BINTI YUNUS
Property Type : A 3 Bedroom Condominium
Property Address : Unit No. A-10-1, Sri Ampang
Condominium, Taman Dagang, 68000 Ampang,
Selangor Darul Ehsan
Floor Area : 1,141 sq. ft.
Solicitors : Messrs Shukor Baljit & Partners -
Ref: LIT/5959/06/ABB-1305
Rent : rm1500


Monday, October 20, 2008

The Secrets : Law Of Attractions (LOA)

Mungkin ada antara pembaca yang pernah mendengar tentang LOA. Pertama kali aku dengar pasal LOA ni sewaktu menghadiri latihan yg dianjurkan oleh agensi hartanah tempat aku bernaung. Cewah! Tak ramai ejen yang datang. 4 orang sahaja. 2 Melayu 2 Cina. Aku sorang je wanita melayu terakhir. Haha...

Selesai briefing, kami diberikan kad bisnes dan sekeping CD atau lebih tepat lagi CD motivasi. Sarat dengan audio, movie, ebook motivasi drpd individu terkenal seperti Robert Kiyosaki dan banyak lagi. Pesan pengetua kami, yang lain boleh x tengok tapi jangan x tengok pasal The Secrets, Law Of Attractions. Dah dia pesan mcm tu, lepas 2 bulan drpd training baru aku tergerak nk tengok movie the secrets ni.

Selepas je tengok movie the secret ni aku rasa mcm Wallah! menyesal tak tengok awal2... aku x reti nak ulas tapi aku copy paste ulasan drpd blogger ni yg aku rasa agak tepat dan bernas la...

Kesemua pakar-pakar dalam LOA mengatakan segalanya bermula dari apa yang anda gambarkan di minda atau anda fikirkan.

Samada negatif atau positif. Walaupun anda tidak menginginkannya berlaku kepada diri anda, tetapi anda telah membayangkannya di minda anda, anda akan memperolehi apa yang anda tidak inginkan. Itulah asas yang perlu anda tahu apa yang dimaksudkan dengan LOA. LOA tidak sekali-kali bertindak dengan apa yang anda ucapkan.

Jadi untuk anda memanfaatkan LOA untuk kebaikan diri anda, anda perlu kenal diri anda sendiri. Tahu bagaimana untuk mengarahkan setiap apa yang anda fikirkan. Jadi bagaimana untuk anda melakukannya?

Salah satu yang membezakan minda seorang kaya dan minda orang miskin yang lain ialah orang miskin hanya perlukan kekayaan , tetapi seorang kaya inginkan kekayaan. Mahu (needs) mencerminkan keadaan kita saat ini, what-it-is. Sedangkan keinginan (wants) mewakili keadaan what-it-shall-be.

Anda boleh lihat, mereka mempunyai asas pemikiran utama yang berbeza. Disebabkan asas fikiran yang utama berbeza, tentu anda dapat membuat andaian apakah imaginasi yang hadir difikiran mereka.Yang selalu tergambar difikiran orang miskin adalah keadaan mereka yang serba kekurangan, dan menderita. Oleh itu, apa yang tergambar difikiran mereka akan mengaktifkan emosi negatif yang akan membantu LOA bertindak.Jadi tanpa mereka sedari mereka akan memperolehi setiap apa yang mereka inginkan melalui gambaran di minda. Kerana itulah orang miskin akan menjadi semakin miskin.

Berbeza dengan orang kaya. Apa yang mereka fikirkan adalah apa yang mereka inginkan (wants). Emosi yang muncul adalah emosi positif. Akibatnya? Mereka menjadi semakin kaya.

Jadi bagaimana untuk anda mengarahkan fikiran anda, anda perlu tahu bagaimana untuk membezakan atau mengawal emosi anda…. Bersambung.

Sumber : http://linncomel.com/index.php/2007/05/28/law-of-attraction-3/

Actually aku dah dapat rasa effect drpd LOA ni tapi lain kali la aku cite ek... kasi suspen sket... hehehe...


Wednesday, October 15, 2008

PMC Open House 12/10/2008

Hari Ahad lepas aku dah set schedule utk pegi 2 rumah... mula2 nak g umah Pie pastu nak pegi rumah ruby pulak... pagi2 lagi dah bangun nk kemas apa2 yg patut. Maklumla weekend je boleh kemas rumah. Hari biasa balik keje dah penat camno nak kemas. Tido jelah. hehehe... Habis kemas2 sume sempat lagi tengok Melodi sampai habis. Dalam kol 3 barulah gerak pegi umah Pie. Mak aii susah gak nak pegi umah Pie ni. Sesat pulak masuk Sg Ramal Dalam. Bape kali call dia tanya direction sampai dah naik malu.

Akhirnye kol 4 lebih baru sampai. Hujan lebat lak tu. Tapi dah sampai kan turun jelah. Ramai jugak org yg datang walaupon hujan lebat. Sempat gak bincang dgn Faris pasal Casa Subang. Lepas tu dia pon chow sebab nak gi keje. Sampai2 je terus makanla apa lagi. Byknye makanan. Sume sedap2. Tengah makan + sembang tiba2 nampak pulak sorang minah ni macam kenal je. hehehe... Rupanya member aku waktu kt SMAKL dulu. Laki dia Tuanbri baru je join group Pie. Okla tu bertambah network dalam group ni. Rupa2nye pulak Tuanbri & wife nya ni adalah junior kepada Faris kat MRSM Balik Pulau dulu... hmmm pusing2 situ jugak daa...

Just wanna say thanks to tuan rumah yang sanggup melayan tetamu2 dalam hujan lebat. Terima kasih daun keladi ye pie... ade rezki buatle lagi... hehehe...

Balik drpd rumah Pie lebih kurang pukul 5 konon nk pegi rumah Ruby kt Bandar Seri Putra, Bangi. Tapi jalan punyelah jem... isk isk isk... x jadila... patah balik rumah... Sorry Ruby x dapek nk datang... maybe next time...

Update pasal Casa Subang, aku dah pon hantar dokumen untuk apply loan kat Kelvin. Harap dia dapat proses secepat mungkin. Amin.


Monday, October 13, 2008

Ambil kontrak Casa Subang

Huhuhu... penat... baru balik daripada pejabat Henry Butcher untuk ambil kontrak rumah lelong di Casa Subang. Takde kena bwk surat apa2 pon... just sign je kt borang tu. Aku pegi sana naik monorel stesen Dang Wangi. Okla lepas ni kalau ade apa2 hal dgn Henry Butcher kire dah tau la kat mana opis dia. Senang sket.

Lepas ni aku tunggu Faris amik kontrak ni pastu terus dia shoot nk gi tengok rumah sebab dia cuti hari ni. Ok jugak jv ni kan. Keje2 nk settle rumah sampai penyewa masuk pon boleh bahagi dua. Untung pon bahagi 2. Wow! Ikut kiraan kasar aku untung bile buat home extra/jual rumah ni min 25k sorang. Wow! Dalam masa kurang 2 thn (kalau lawyer lembab x taula kan...so kena pilih gak lawyer ni...). Modal dalam 8k sorang. Dapat balik rm25k. Wow! Berapa byk kali wow la... berjangkit dengan budak2 blog Pie... hehehe...

Lepas ni keje aku nk apply loan le... Nak buat dgn CIMB gak le senang cite. Jap lagi nk kontek Kelvin. MRTA mungkin ambil min 5 thn shj sbb target nk jual rumah ASAP. Itu saje kengkawan berite utk kali ni. Oh ye semalam penyewa di Bukit OUG dah masuk duit sewa rumah. Alhamdulillah loan belum start bayar tapi sewa dah masuk. Lehla buat cover apa2 yg patut.... InsyaAllah bersambung di lain masa... ;)


Sunday, October 12, 2008

Winning at RP! Alhamdulillah...


Hari Sabtu lepas Faris pegi bid rumah untuk projek JV kitorang. Aku takleh pegi sebab byk hal yang nak di settlekan di rumah. Tapi kalau terpaksa aku pegi jugak... :)

Dalam kesibukan aku kat rumah melayan anak2 & tetamu yang dtg ke rumah tiba-tiba dpt sms. Huhu berdebar2 aku bukak sms. Ni mesti drpd Faris ni. Dah agak dah... Faris tulis "Tahniah! Dapat at rp! " wah senyum sampai ke telinga aku... Alhamdulillah... Walaupon Faris dah xde rasa nk lompat2 sebab dah byk kali menang bid rumah tapi aku masih terasa nk lompat2! hehehe... tapi xdela lompat betul2...

Ni serba sedikit pasal rumah yang kitorang beli...

Located at USJ 1, Subang Jaya. Near Giant / Mydin hypermarkets, Summit shopping centre and colleges (SEGI and Monash). Facilities – volleyball court, tennis / basketball court, swimming pool, study hall, 24/7 security. WiFi hot spots and broadband internet access available.

Yang bestnye rumah ni kosong xde orang & fully furnished! InsyaAllah akan pegi tengok rumah weekend ni dan pegi amik kontraknye esok. Harga semasa rumah ni rm200k dan kami dpt dgn harga rm145,800. Rancangan kami nk sewakan dulu, amik home extra dan seterusnya jual semula... insyaAllah...

So apalagi kawan2, org lain dah maju ke depan... anda pula penuh dgn alasan... mulakan dari sekarang! ;)


Tuesday, October 7, 2008

New Listing as at 8 october 2008

Auction Date : 24 October 2008
RP : RM50,000.00
2-bedroom low cost apartment.
55.74 sq m (600 sq ft).
Assignor(s) : Mohamad Bin Omar
Solicitors : Lee Swee Seng & Co.
(Tel: 03-22735563).
Auctioneer : TanCorp-11695
Unit No. A-14-11, Tingkat 14, Blok A, Teratak Muhibbah 1,
No. 1, Jalan Desa Bahagia, Taman Danau Desa, Kuala Lumpur.


Auction Date : 17 October 2008

Location : UNIT NO. 42-14-04, 14TH FLOOR, BLOCK 42, PERUMAHAN SRI TIOMAN II, TAMAN MELATI, 53100 KUALA LUMPUR
Auction Price : RM 61,200.00
Land Area (sq.ft) : 588
Rent Rm500
Auctioneer : Tancorp

Auction Date : 17 October 2008

Location : No. A-2-18, 2nd Floor, Block A, Estana Court, Jalan Haji Mokhtar, Kampung Pasir, 68000 Ampang
Auction Price : RM 81,000.00
Land Area (sq.ft) : 800
Rent : RM650 up
Maintenance Fee : RM 80
Auctioneer : Tancorp

Property Code : PB136419
Location : No. SR-8-1, Tingkat 8, Saujana Ria Apartment, No. 3, Jalan Wangsa 2/6, Taman Wangsa Permai, 52200 Kuala Lumpur, Kuala Lumpur
Auction Price : RM 40,200.00
Land Area (sq.ft) : 650
Auction Date : 10-Oct-08
Deposit : 5%
Rent RM 450

Auction 20 Oktober 2008
No. 200-7-9, 7th Floor, Block 200,
Sri Suajaya Condominium, Jalan Kampung Bandar Dalam, Sentul, 51100 Kuala Lumpur
973sf
RP : 94,770.00
MV : 130,000.00

Auction Type: High Court's Auction
Auction Date: 04 Nov 2008
Auction Time: 09:00:00
Reserve Price (RM): RM 261,000.00
Property Type: Residential
Property Address: No. 50, Jalan Wangsa 5A, Taman Wangsa Ukay, Bukit Antarabangsa, 68000 Ampang, Selangor Darul Ehsan
Property Description: double storey intermediate terraced house
Land Area / Size: (approximately in sq. feet) 1,646.88 sq. ft.
Built Up : (approximately in sq. feet) Not Available
Assignee: Eon Bank Berhad

Vista Saujana Rent RM6xx
Property Code : PB135846
Location : No. VS 3-8, Vista Saujana Apartment, Jalan 2/6, Taman Wangsa Permai, 52200 Kepong, Kuala Lumpur
Auction Price : RM 85,400.00 Market Value : RM 130,000.00
Land Area (sq.ft) : 955
Auction Date : 11-Oct-08
Deposit : 5%

Property Code : PB136111
Location : No. 6-14-14, Block 6, Pangsapuri Lagoon Perdana, Jalan PJS 9/1A, Bandar Sunway, 46150, Petaling Jaya, Selangor
Auction Price : RM 81,000.00
Land Area (sq.ft) : 850
Auction Date : 11-Oct-08
Deposit : 10%
Rent : RM650 up

Reserve Price: RM 141 750
No of rooms: 4
Size: 1035 Square feet
FOR SALE BY PUBLIC AUCTION
Date Auction: 29 OCTOBER 2008
Bank: AmBank (M) Berhad
Particulars of Property : A condominium
Location : Block B, Menara Megah Condominium, Jalan Kolam Air, Off Jalan Ipoh, 51100 Kuala Lumpur


Friday, October 3, 2008

Sign Agreement & bayar lawyer fee

Hari Isnin lepas aku & hubby pergi pejabat lawyer yang aku lantik untuk menguruskan hal pindah milik kondo Bukit OUG. Ofis diorang kat area Taman Desa. Takdela susah sgt nak cari. Okla diorang ni buat keje. Boleh harapla. Aku kena sign agreement & bayar duit lawyer sebanyak RM 2856. Pastu lawyer gak suruh aku bayar 5% drpd harga rumah sebab hari tu waktu auction aku just bayar 5% je. So loan dpt 90% jadi aku kena bayar lagi 5% lagi.

Di samping tu, untuk kondo Bukit OUG ni, ade liquidity sebyk 2% drpd harga rumah yang perlu dibayar kepada developer. Tak taula aku untuk apa maybe untuk management la. Rumah auction aku yg pertama dulu cuma bayar rm500 je kat developer. Yang ni sampai 2% pastu ade lak duit lawyer diorang rm300++. Aik dah bangkrap tu developer tu tapi pasal kutip duit hidup lak dia... huhuhu... so aku assume utk hartanah lain cajnye berbeza2... sebab tulah pentingnye back up fund ni. Kalau tidak terkejut pulak nanti kan...

Mm hari raya ketiga ni aku dah kembali bekerja. Kalau ada auction hari ni best jugak tapi xdela pulak... hehehe... esok cuti balik so again aku nk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri... Berbelanjalah dengan bijak... ;)


Blog Widget by LinkWithin