Click here now!

Hot Subsale Property!

Click here now

Hot Subsale Property!

Click here now

Tuesday, December 27, 2011

Hebat sangat ke pulangan kalau beli hartanah?

majalahniaga.com
Khas untuk semua ibu dan bapa, jom baca artikel kawan saya di majalahniaga.com ni :

http://www.majalahniaga.com/menyambut-kelahiran-cahaya-mata-dengan-pelaburan-hartanah.html 

Klik LIKE kalau suka entri ni :)


Friday, December 23, 2011

Tak jadi pulak...

Sambungan daripada entri ni...

Apartment Cemara berwajah baru setelah bangunannya di cat dengan warna yang ceria :)
Kelmarin saya dapat satu panggilan daripada pihak peguam yang menguruskan penjualan apartment Cemara. Nampaknya Cemara masih menjadi milik saya memandangkan pembeli terpaksa membatalkan pembelian. Alasan pembeli, bank tidak meluluskan pinjaman kerana komitmen beliau yang agak tinggi. Hmm saya faham sebab dia dan saya sama saja - pelabur hartanah.

Beliau meminta maaf kerana membuatkan saya tertunggu-tunggu dan menghalalkan duit booking sebanyak rm1k yang dipindah masuk ke akaun saya 3 minggu lepas.

Saya agak frust juga pada mulanya tapi bila difikir-fikir kembali, saya tak rugi apa-apa malah positif CF saya telah bertambah rm250 sebulan. Alhamdulillah.

Putra Intan Condo (rumah pertama yg saya beli) yang terletak di Dengkil juga dalam proses penjualan. Semoga semuanya berjalan lancar. Amin.

Klik LIKE kalau suka entri ni :)


Thursday, December 22, 2011

Nanti kita buat lagi ye!

Idea asal Lend A Helping Hand - Property Seminar dicetuskan oleh blogger Rohaniah Noor sewaktu kami mula-mula menubuhkan Property & Co. Alhamdulillah di sebalik bermacam-macam dugaan dan kesibukan kami bertiga, akhirnya majlis ini bolehlah kami anggap berjalan lancar dan berjaya :)

Tangan yang memberi lebih baik daripada yang menerima. Sukar digambarkan perasaan apabila dapat membuat orang lain tersenyum. Walau pon jumlahnya tidak sebanyak mana, kami harap semoga ianya memberi manaafaat kepada mereka yang memerlukan.

Jutaan terima kasih sekali lagi kepada semua yang terlibat. InsyaAllah kalau diberi umur yang panjang, nanti kita buat lagi ye!

Semua peserta dan speaker yang sangat sporting.
Semoga Allah murahkan rezeki kalian. Amin.
Klik LIKE kalau suka entri ni :)


Sunday, December 18, 2011

Bloggers hold seminar for charity

KUALA LUMPUR: Three avid bloggers held a seminar at the International Youth Club yesterday to help raise funds for charity.

Rohaniah Noor Jahron (left) organiser of the charity seminar and fellow organiser Siti Farazila (centre) handing over a cheque to NST reporter Aisyah Sulaiman for the NSTP Charity Fund while fellow organiser Siti Farazila (centre) looks on, at the International Youth Club, in Bandar Tun Razak Cheras.
The group, who call themselves Property N Co, organised the seminar entitled “Lend a Helping Hand 2011” in support of the NSTP Charity Fund.

The company’s co-founder Rohaniah Noor Jahron said it was the first time they had organised decided to hold a seminar that was purely meant to raise funds.

“The group was set up in February and we have held seminars before on property and investments.

“But we wanted to do something that would help others apart from providing them with talks and training.” she said.

She said they chose the NSTP Charity Fund after reading about it.

“We thought it was a good channel to lend our support to and the money can be used accordingly for anyone who needs it.” she said.

The group managed to raise RM2,723.75 from attendance fees including the sale of both print and online books by fellow bloggers, Md Esa Rosdi and through http://www.abangensem.com/.

Property N Co is the brainchild of three friends who wanted to share their knowledge and love for property with others.

The women have their own steady jobs apart from their own blogs and domain name.

Read more: Bloggers hold seminar for charity - General - New Straits Times http://www.nst.com.my/local/general/bloggers-hold-seminar-for-charity-1.20766#ixzz1gwbwnzGb
 
PS: Alhamdulillah semuanya berjalan lancar... terima kasih kepada semua pihak yang terlibat :) Semoga usaha kita diberkati oleh Allah. Umur panjang kita buat lagi ye!
 
Have a nice day ;)


Klik LIKE kalau suka entri ni :)


Wednesday, December 14, 2011

Countdown.. 2 hari lagi untuk Lend a Helping Hand 2011

Lagi 2 hari Lend a Helping Hand 2011 akan berlangsung.
Setakat ni kami dah ada 17 peserta..
Tapi pendaftaran masih lagi dibuka sebab kami nak kumpul fund sebanyak yang boleh.

Kami akan kongsikan tips terbaik berkaitan motivasi, penentuan target, pantang larang pelaburan hartanah dan persoalan mrta v mlta v life insurans.

penceramah seperti Rohaniah Noor, Nicole, En Esa, saya sendiri dan penampilan istimewa AE dah bersemangat ni.. malam sampai terngigau-ngigau..
hehehe....

ini kata-kata En Esa pagi ni di wall FB Lend a Helping Hand 2011
Jangan melabur secara membuta-tuli, meraba-raba dan hentam keromo sahaja. Selain ilmu, anda perlukan peta kawasan yang anda idamkan. Anda boleh gunakan pelbagai cara dan pelbagai peta yang ada dipasaran. Tetapi tidak semua peta adalah lengkap, kemas kini dan sesuai untuk anda seorang pelabur hartanah.

Anda bakal peserta seminar amal Lend A Helping Hand 2011? Saya ada berita gembira untuk anda. Insyallah saya akan usahakan untuk beri 1 peta pelaburan kawasan Lembah Kelang.

Selain itu, jika ada peluang dan kesempatan, saya akan kongsikan;

1- peluang melabur guna teknik LiMoDo/NoMoDo dan
2- teknik manipulasi kewangan menggunakan kad kredit untuk dapatkan pinjaman secara percuma

Jika masa yang diberikan tidak mencukupi (sebab banyak perkara tentang motivasi & mindest yang akan saya ketengahkan), temui saya selepas seminar atau hubungi saya melalui emel

Terima kasih atas keprihatinan anda untuk menderma kepada mereka yang memerlukan bantuan. Hanya Tuhan sahaja yang mampu membalas jasa baik anda.

semoga sukses!

haa... apa lagi, jom lah sokong dan sama2 menyumbang.
isi borang di sini dan saya akan emel anda berkenaan butiran pembayaran yuran sumbangan.





Terima kasih ye!

Klik LIKE kalau suka entri ni :)


Wednesday, December 7, 2011

Penyewa mahu keluar. Berita sedih atau gembira?

Lebih kurang 2 bulan yang lalu, penyewa saya di apartment Cemara, BSP sms saya menyatakan hasrat ingin keluar rumah pada hujung bulan November kerana telah membeli rumah sendiri.

Mula-mula saya tak tahu nak gembira atau sedih. Memang sedih apabila penyewa yang baik ingin meninggalkan rumah anda. Tetapi tahukah anda bahawa ini bermakna peluang anda untuk menaikkan sewa atau menjual rumah tersebut telah tiba? ( Selagi ia berada dalam lingkungan harga semasa :) )

Setelah berfikir panjang, membuat congakan untung kasar dan berbincang dengan suami, saya merasakan sudah tiba masanya kami menjual rumah tersebut. Walau pon masih dalam lock in period (saya pernah refinance rumah ini pada 2008), tetapi saya merasakan masih berbaloi setelah ditolak dengan kos penalti yang akan dikenakan oleh pihak bank.

Memeriksa harga sewa dan harga jual semasa di Cemara bukanlah sukar. Saya mendapatkannya di mudah.my. Wow! Saya agak terkejut kerana harga sewa unit basic bermula pada rm950. Sekarang saya sewakan hanya pada harga rm700 sahaja. Huhu. Harga jual pula rm170k (average). Ada juga yang letak harga jual sehingga rm200k++. Agak tidak masuk akal bagi saya.

Langkah seterusnya, saya mula mengiklan rumah untuk disewa dan untuk dijual sekaligus. Bagi saya, first come first serve. Tak sampai beberapa jam selepas iklan publish di mudah.my, seorang pelabur telah book rumah saya tanpa sempat melihat rumah dahulu. Agak lucu juga sebab katanya dia tak dapat tidur malam selagi belum book rumah tersebut :). Atas dasar percaya, beliau transfer duit ke akaun saya sebagai tanda 'jadi'. Harga jual : rm170k.

Alhamdulillah. Oleh kerana beliau juga seorang pelabur, beliau meminta saya mencari penyewa baru yang baik untuk unit tersebut dengan syarat harga sewa mestilah rm950. Hmm cabaran ni sebab saya jenis lembut hati. Ok saya cuba. Memang banyak panggilan yang diterima untuk menyewa rumah tersebut. Akhirnya, kami berjaya close deal pada harga rm950 sebulan :D Penyewa baru sudah pon selamat masuk pada 30 November yang lalu. Wow! Lebih rm250 daripada sewa sekarang. Frankly speaking, saya takkan sampai hati nak naikkan sewa sehingga rm250 jika penyewa lama masih tinggal di rumah tersebut. Ini namanya rezeki daripada Allah :)

Amboi seronoknya tuan rumah ni kutip duit...

Pada masa yang sama, proses penjualan juga sedang diuruskan oleh pihak peguam. Wang sewa tetap saya terima selagi proses jual beli belum selesai. Itu perjanjian saya dengan pembeli rumah.

Oh ya! Ini kali pertama saya menjual rumah. Memang sayang tapi masa dah sampai. Harap semuanya berjalan lancar. Doakan saya. Amin.

Klik LIKE kalau suka entri ni :)


Blog Widget by LinkWithin