Thursday, August 26, 2010

Minta Pendapat

Salah seorang klien saya telah membeli hartanah kediaman lelong dengan menggunakan nama syarikat. Dalam usahanya untuk memohon pinjaman, kebanyakan bank tidak mahu memberi pinjaman dengan alasan : Nama Syarikat tidak boleh membeli hartanah kediaman. Pihak bank hanya akan memberi pinjaman untuk syarikat yang membeli hartanah komersil shj. Klien saya ini hampir berputus asa.

Mohon nasihat rakan-rakan seperjuangan sekalian untuk membantu rakan kite ni.

Thanks in advance!

15 comments:

1. sekiranya keadaan kewangan beliau mengizinkan, bayar tunai dululah.

2. lepas tu, transfer ke nama sendiri.

3. lepas tu baru refinance.

saye raselah.

mungkin sesuai, mungkin tidak, dan mungkin ade pilihan lain :D

aku xde idea. idea fahim tu logik gak

Thanks treec00l.
Untuk pengetahuan semua harga rumah adalah rm176k dan beliau tidak mampu tidak mampu untuk membaye tunai.

5% deposit telah pon dibayar. Bolehkah kita meminta nama syarikat ditukar menjadi nama individu?

Please share ye. TQ!

1. sila hubungi lawyer bank pelelong. by right, atas budi bicare bank pelelong. cume, tempoh 90 @ 120 hari tu confirm tak cukup :)

kesian die
pngajaran utk org laen nih

1st option - Try apply kat semua bank dan pembiaya housing loan yang lain yang ada selain ah-long. Boleh try apply housing loan dari ING, AIA dan MBSB gak (google jek). Keadaan terdesak macam ni jangan kesah pasal interest sangat. Bank yg bagi housing loan dengan interest tinggi spt Bank Rakyat (7.5% flat rate) dan sebagainya, ada kemungkinan memberi syarat2 yg lebih mudah untuk apply (tinggi pada interest rendah pada syarat2).


Ingat, Usaha itu tangga kejayaan.


Last option, bagi / jual pada orang lain yang berminat. Cari pembeli yang berminat untuk beli rumah tu, maybe boleh amek untung beberapa K daripada harga lelong. Deal baik2, dan buktikan win-win situation kepada pembeli yg nak tolong. Maybe klien takde rezeki untuk duduk rumah lelong tu, takpe, next time boleh cuba lagi. Semua perkara ada hikmahnya.

Siapa usaha dia dapat.

Regards,

Firdaus Sallehuddin.

erk.. 1 lagi. Ada ke 'joint loan individu + syarikat'? kalo ada, boleh try jugak.

Nak tanya sket... Biasa utk auction yg 5% deposit, and kalau menang:

1. boleh ke dapat loan 95% of the winning price? Assuming the winning price is around Market Value

2. boleh ke dapat loan 95% if the winning price is a lot less than Market Value.

Thanks.

salam...

pakat ramai2 pastu bayar cash then jual rumah tu...

-noza-

Thanks atas sume pendapat :)

Azli, jwpnye mmg x boleh. Bank hanya bagi loan 90% drpd harga belian. tq.

dah jumpa ke solution dia..?

tu la sekarang ni ramai yang berlumba lumba nak buka syarikat utk buat investment rumah..aku pun tak master lagi bab tu..

TuanbriDotCom

bri, akak ni mmg ade company biz dia sendiri. Bukan dia buka syarikat utk investment rumah.

Lawyer pelelong suruh tulis surat minta tukar nama drpd syarikat ke individu. Aku dah minta akak tu tulis surat tu pada lawyer.

Mudah mudahan berjaya. Amin.

Insya Allah boleh kot...kesian jugak nanti burn deposit dia nanti...

amin...

cik fara

kesudahan cerite kakak ni bagaimana>?
berjaya tak di mendapatkan loan?
TQ

idea first skali 2 nice...
klo xckup sen try wat personal loan ats nme sdiri...
pki dt dr refinance utk kaver personal loan...

Blog Widget by LinkWithin