Sunday, January 16, 2011

Bermulanya 2011...

Lately ni aku byk pegi seminar (kebanyakannya seminar free tapi ade gak yg berbayar) sebab aku dah stuck utk buat loan rumah lagi. That's why aku tercarik2 mekanisme utk overcome masalah aku ni.... Otai-otai lain mesti dah biasa dgn situasi ni kan.... huhuhu... aku je yg agak terlambat...

Banyak juga ilmu baru yg aku dpt daripada seminar-seminar ni walaupon free... terbaru aku pegi Kelas Penyelesaian Hutang dalam masa 6 tahun by Bro Zaidi from Urusinsan. Hmm very good and detail class about loan. Antara ilmu2 yg aku baru tau drpd semua kelas yg aku pegi:

1. Kita boleh call bank dan bagitau bank kita nk bayar interest shj dalam masa tertentu (kes rumah negative CF la ni...)

2. Teknik repayment 2 minggu sekali & detailnye...

3. Peluang pelaburan di US dan UK berikutan harga prop di sana yg jatuh dengan agak teruk.

4. Hanya bank citibank di Malaysia yg x tengok berapa byk komitmen yg kite ade... citibank just tengok kalau bayar loan cantek insyaAllah boleh lulus...

5. Kepentingan wasiat dan pengurus harta... lebih2 lagi utk aku yg xde anak lelaki... bahaya wooo kalau x buat wasiat...

Tu je yg aku boleh recall sekarang ni. Aku jugak berpeluang berjumpa dengan bro Zaidi Urusinsan utk sesi one to one personal coaching. Perghh... byk gak ilmu yg dapat disedut drpd bro ni.... sesi berjalan selama 4 jam... dan sebenarnye mcm x cukup je masa tu... tapi kesian lak dia & wife mungkin ade program lain... Looking fwd to meet him again. Aku jugak dah join kelab Millionaires Inside by bro Zaidi (konon2 dah millionaire la ni...hehehe)

Byk jugak yg nk kena restructure balik finacial kitorang... Kena adjust gak sana sini supaya lebih produktif...

Lagi satu pasal co aku yg aku keje sekarang ni... baru nak listed... boleh baca kt sini. Ramai gak staf yg beli shares... tapi aku still x sure nk beli ke tak... nk cuba ke 1 lot? hmm... care to share your opinions? Sila komen ok :)

7 comments:

thanks, dapat ilmu baru #1 dan #4... pasal pelaburan kat uk dan us tu... mmm maybe taklah kot...:)

tq for the info.. gud luck.. :)

1) nak bayar interest jer? principal tak luak, so camner nak settle dlm macam 6 tahun

2)2 minggu sekali? sama amount ke, utk loan daily rest jer kan

3) haha, m'sia cukup ler

4) Interesting. citibank nyer kad kredit minggu lepas i terminate

5) ni sy bertangguh2, tp x pernah tahu wasiat camner nak buat...

Thanks Wakif & Aslam...

Matjoe,
1. Teknik tu utk rumah yg -ve CF. Lain objektif, lain teknik dan yg ni aku belajar bukan dari Kelas Penyelesaian Hutang dalam masa 6 tahun.

2. Yup ade T&C nye... bukan main taram je... kena belajar dari yg pakar...

3. Tak cuba tak tau... yg penting ade knowledge... kena belajar dari yg pakar...

4. Aku dah lama terminate cc citibank.

5. Jawapan yg sama : Kena belajar dari yg pakarla Matjoe.... hehehe...

lagi 1,

sabtu lepas tarikh tutup contest untuk entry azam tahun 2010.terima kasih kerana sudi join. contest utk like gambar azam 2011 masih berterusan sehingga
25th Jan 2011. saya ada sharekan cara utk 'like'di blog saya: Cara Like Gambar Facebook
Berikut adalah link untuk terus ke album azam 2011 di facebook page matjoe.com: Album Azam 2011

tq

oh ko keje century software ke..

so ko jadi tak amek IPO haritu? aku ada 2 kali experience amek IPO.. alhamdulillah untung boleh tahan.. kalau dpt allocation, aku suggest ambik semua je.. biasanya lepas issue, harga terus naik, tp dgn syarat company ok dan initial valuation ok la..

btw, haritu aku pergi kursus sbb dpt satu award ni utk www.lot.my. Yg dok sebelah aku nama Samsul Husin, tak silap aku dia kata dia director dlm century software..

ha aa la bird... dpt lebih sikit chow la...

aku x amik pon share tu... ha aa mmg En Samsul Husin executive director century software... perghhh... dasat la ko dgn lot.my tu... dpt award lagi... congrats!!!

Blog Widget by LinkWithin