Thursday, February 17, 2011

Q&A: Soalan daripada pembaca blog

hi fara..
just nak tanye...sy skrg duk menyewa rumah (condo) kat kl ni....Tapi skrg umah saya sewa ni dah nk kena lelong pada 26 februari 2011 ni. Tenancy agreement akan tmt pada bln november so lmbt lagi lah. Skrg tuan rumah nk cari point utk kasi agreement saya dgn dia tu tak laku..First point dia ckp, rumah tu dijadikan ofis dan tak bgtau dia. Utk pengetahuan, sy mmg bekerja sendiri, so kebiasaannya sy akan berada dirumah (sy programmer) kalau tak jumpe client atau ke office (real office kat ampang). Selain tu, dia ckp rumah tu eletrik dah overload sbb sy buat office...Ekceli, sy duduk 3 org, setiap sorang ada komputer dan meja masing2 (mebi susunan meja pun dah jadi cam opis lah). Dulu masa sy menyewa student dulu, satu rumah 6 bijik pc pun xde hal (rumah student pun mcm opis, cuma barang2 je bersepah). Tak meletup pun. Selain tu jugak, dia ckp rumah dah tak jadi cam rumah hanya kerana sy tak pasang langsir yg dia tinggalkan (sy tanggalkan langsir tu sbb xnk rosakkan langsir dia, sbb ape2 pun, nnt sy yg kena byr gantirugi..)...

Soalan sy,

1. Kalu rumah dilelong, bank akan seal ke rumah tu? Barang2 sy kat dlm tu camne kalu kena seal?
2. Tuan rumah ada hak ke nak halang sy bawak kwn2 lepak or buat kerja dirumah sy tu? (takdelah selalu pun kwn2 dtg)
3. Kalau sy xpakai langsir tuan rumah tu, jadi satu kesalahan ke?
4. Boleh ke buat report polis berkenaan hal ni? Utk makluman, selain ejen pungut hutang dtg rumah, rumah pun nk kena potong air sbb maintenance fee tertunggak dah seribu lebih.

Tq for help,
Knh..

Jwp:

Salam,
Saya cuba jwb ye...

1. Bank x kan buat apa2 pada u dan rumah tu... tapi tuan rumah yg baru beli rumah tu akan dtg jumpa u utk berbincang samada u kena keluar atau u terus sambung sewa dgn tuan rumah baru. Pandai2 la u discuss dgn tuan rumah baru (kalau ade org yg beli, kalau xde org yg masuk bid maksudnye xde sape2 yg akan dtg).

2. Kalau terms tu xde dlm tenancy agreement so ok je kalau u nk ajak kwn2 dtg.

3. Tak salah.

4. I'm not sure. Rasa mcm boleh. Tapi better u confirm dgn any lawyer pasal undang2 penyewaan ni.

Why not u masuk lelong n beli rumah tu? Boleh i tau berapa u sewa dan lokasi rumah manalah tau i minat nk beli dan u boleh sambung sewa dgn i... hehehe

Hope this help

Rgds,
Fara

PS: Kalau sape2 teringin nak jadi tuan rumah awek ni, harga rizab rumah lelong ni adalah rm180k dan sewa rumahnya pulak adalah rm1200. Not bad! Sape-sape yg berminat nak cuba beli rumah ni boleh emel/sms/call aku dan aku akan bagitau lokasi rumahnya. (Tak boleh bgtau kt sini sebab menghormati privasi awek penyewa rumah... hehehe)

7 comments:

nak jgk..awek tuuu. wep_1939@yahoo.com

nk jugak... kalau awek tu still evelebel...

bobhartanah at yahoo.com


tq

ni nk beli rumah lelong ke.. nk gi usha awek kt rumah kene lelong tuh... hahahaha

email kat saya

azamreeves@gmail.com

tq

sila emel details pada saya, eastern{dot}mie{at}gmail{dot}com

Blog Widget by LinkWithin