Thursday, October 30, 2008

Pergi auction lagi...

Setelah tewas Sabtu lepas so aku pon cuba nasib lagi semalam... Ingat nak masuk 2 rumah la... tapi nk beli satu rumah je.... so kena prepare 2 bank draf... auction kt Ehsan. Nasib baik rakan jv ejen yg baik hati dtg amik aku kt opis then hantar aku balik opis lepas abis auction. Baik tak? hehehe....

Sampai sana lebih kurang kol 2.30 petang, auction start kol 3. Ni first time aku pegi auction by Ehsan. Dia buat kt Megan Avenue II. Boleh tahan tempat dia. Lepas register aku belek2 POS. Alamak utk rumah kt saujana ria ni ade tulis restrictions le... gaji max 2.5k pastu xde hartanah kt Selangor. Harga memang murah gile 42.7k je. Bumi lot. Aku pon dah cuak. Kalau aku punye takpe. Ni orang punye. Apa2 hal x lepas kang hangus lak deposit dia. Kalau lepas xpelah. So aku fikir aku tak nak amik risiko pasal restrictions tu, aku tarik diri. So bid untuk 1 rumah jelah. Flat tu kt Segar Ria belakang Leisure Mall. Okla sewa dlm rm450. RP 55k. Bajet 60k je. Ntah dapat tidak.

Kol 3 auction pon start, sampai turn rumah Segar Ria, ade 2 org register. Alamak kena bid la. Belasah jelah. Lagi sorang bidder berbangsa Cina. Owner lama rumah ni pon Cina gak. Aku pon ikut bajet asal 60k je. Angkat tgn sampai 59k. Tengok2 lawan aku tu takmo angkat dah. Ehhh selamat aku... Alhamdulillah menang... Untuk rumah Saujana Ria yg 42.7k tu mmg xde bidder.huh kalau masuk dah tentu dpt RP. Ke org takut nk masuk sebab restriction dia kot...

Inilah rupanya flat Segar Ria dari pandangan luar...

Lepas tu nampak sorang mamat mcm kenal je... Tuanbri rupenya... masuk auction lagi beb! Masyuk dia ni! Cargasss... Dia kata Faris pon datang... jap lagi kot... saje teman dia. So aku pon kena pegi amik duit kt ATM dah top up harga RP kan... Balik drpd ATM naik 1 lif dgn Faris... FAris cam biasa bwk si comel Noura tu. Noura ni dah besar mesti ikut jejak langkah ayah gak ni... pakar pegi auction..hahaha...sembang2 sat... dia pon chow jumpa Tuanbri... bila dah ade network ni senang sket... gi mana2 auction leh kenal kan...xde la nk ter bid rumah yg sama pulak... Aku dengar tuanbri tarik diri masa auction, x sedap hati katanya... takpela tuanbri, lain hari insyaAllah ade rezki lagi baik...

Sebelum tamat posting ni aku nk pesan, kalau nk masuk auction tu register kt aku... kalau x jadi pon xpe... just register je. Kecuali Affin, Maybank & Public, yang lain sume insyaAllah ade komisen. Bhg korang mesti adeeee. Walaupon sikit sebab dah share tapi still ade kan... Better than nothing. Leh gak wat belanja beli brg dapur kt Tesco ke kan... aa sape nak bagi???

14 comments:

fara..
kalau kat johor register melalui ko pun bleh jugak ke??

tahniah lahh.. beli jangan tak belii.. kayoo kayoo.. hehhe

wow..

banyak duit tulla fara ni.. beli umah selang seminggu nih.. wow...

tahniah...
area mana ni ye umah ni?

jeguk, kt johor pon boleh.in fact satu malaysia boleh utk kebanyakan bank.Cuma Affin Bank je yg x byr komisyen ni :)

juruukur, makasih... :)bukan aku punye, klien aku punye daaa...

k aida, bukan saya punye... baca betul2... hehehe...rumah ni area belakang leisure mall...

Tahniah, nak jugak tgk gambar umah yang dah menang itu.

Fara,
saya masih konpius macamana fara bley masuk auction sampai 2-3. Kena byk buat loan rumah le..
Satu lagi kalau buat loan rumah tuh.. bank ikut RP ke MP?

mszinc, terima kasih. Ha aa kena buat byk loan rumah ikut kelayakan jugak. Nak tau kelayakan boleh jumpa pegawai mana2 bank...

aku pembaca setia geng2 property investor...minat jugak dlm property investment...plan nak beli apt/condo yg ble bagi high rental...ada cadangan area mana? fara, ingat nak masuk auction jugak la tru ko, tp nak unit yg high potential
-ganurianz-

salam ganurianz, ok ko just email aku detail sikit bajet ko. Kalau aku ade jumpa rumah yg high potential aku akan email kat ko dulu ok? tq!

aslm ctfarazila,
aku pun nak juga bid umah thru ko..carik umah flet yg berdekatan dgn jln pahang cam ampang ke..below 65K..email kat aku sitizuraidah@hotmail.com
tqvm!

This comment has been removed by the author.

salam mak iti, pangsapuri sri nilam tamau ka? ok noted thank you!

salam ctfarazila,
sy sedang menjenguk2 cari rumah sekarang, bajet below 150k. bole sya bid through fara, email sy, payazal@yahoo.com

Salam Payazal,
Ok noted. In case saya terlupa (maklumla manusia biasa), payazal boleh cari sendiri rumah lelong dan kemudian bolehla tanya pendapat saya. Cara begini mungkin lebih efektif. Biasa saya tengok iklan rumah lelong kt 2 web ni la:

www.lelongtips.com
http://ubus.nstp.com.my

Thanks
Fara

Blog Widget by LinkWithin