Sunday, March 25, 2012

Dividen Bank Rakyat

Alhamdulillah... akhirnya berita yang ditunggu-tunggu telah pon tiba...

Bank Rakyat umum dividen 20 peratus

2012/03/26


KUALA LUMPUR: Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Bhd (Bank Rakyat) hari ini mengumumkan pengagihan dividen 20 peratus atau RM435 juta bagi tahun kewangan 2011, berbanding 15 peratus pada tahun sebelumnya.

Pengagihan itu membabitkan pembayaran dividen tunai 15 peratus atau RM330 juta dan dividen bonus saham sebanyak 5.0 peratus atau RM105 juta.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata pembayaran yang lebih tinggi berkenaan disumbangkan oleh peningkatan keuntungan sebelum cukai sebanyak 17.6 peratus atau RM2.02 billion, paras tertinggi dalam sejarah penubuhannya, berbanding RM1.72 billion pada tahun sebelumnya.

"Rekod keuntungan ini dicapai hasil dari fokus bank terhadap pertumbuhan aktiviti pembiayaan di samping peningkatan kualiti aset, walaupun terdapat cabaran dalam industri perbankan tempatan," katanya ketika mengumumkan pengagihan dividen bank berkenaan di sini. - BERNAMA

PS:  Dividen Bank Rakyat ini boleh jadi modal beli rumah lelong juga. Ketahui caranya dengan menyertai kursus Taiko Rumah Lelong dalam masa 1 Hari sahaja.

Klik LIKE kalau suka entri ni :)

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin