Sunday, October 14, 2012

Pelan Lantai


Seperti yang pernah diminta oleh Matjoe dalam ruangan komen pada entri ini, saya inginkan kongsikan perjalanan cerita ubahsuai rumah kami yang mengambil masa lebih kurang 5 bulan (siap structure) dan sebulan lagi untuk persiapan perabot serta hiasan dalaman.

Moga ianya memberi manafaat dan panduan kepada sesiapa yang ingin mengubahsuai rumah. Rumah asal yang kami beli merupakan sebuah rumah teres setingkat yang mempunyai 2 bilik dan 1 bilik air.

Ini dia pelan lantai rumah kami yang telah dilukiskan oleh sahabat baik kami iaitu en Nazir.  Selain bekerja dengan majikannya, En Nazir juga merupakan seorang kontraktor ubahsuai rumah, pejabat dan lain-lain.

Pengalaman en Nazir mengurus pembinaan banglo di bawah syarikat tempat dia bekerja membolehkan beliau melukis pelan lantai yang sangat sempurna pada pandangan mata saya. Saya yang sebelum itu sangat  blur dan tidak ada idea untuk melukis pelan lantai terus sahaja bersetuju dan jatuh hati dengan pelan lantai ini :)

Ground Floor

First Floor
Kami melantik kontraktor Indonesia (En R) untuk projek mengubahsuai daripada 1 tingkat kepada 2 tingkat ini. Kebenaran pihak berwajib tidak diperlukan memandangkan rumah ini adalah rumah kos rendah dan pihak berwajib amat maklum dengan rumah asal yang sempit dan kurang sesuai untuk diduduki oleh keluarga besar.

Antara sebab utama kami memilih En R ialah kerana faktor harga yang kompetitif serta kekerapan beliau membuat projek pengubahsuaian di kawasan sekitar. Kami juga ada pergi melawat projek-projek beliau yang sedang di dalam pembinaan. Hasil kemasannya juga boleh tahan. Harga permulaan yang beliau minta ialah rm112k. Namun ini hanyalah harga permulaan.

Harga permulaan bermakna kami perlu sediakan sekitar 50% lagi daripada harga permulaan sebagai persediaan perkara-perkara di 'luar dugaan' dan kos lain-lain. Harga rm112k adalah termasuk wiring, plaster ceiling dan grill pintu, tingkap, tangga dan balkoni.

Untuk permulaan, kami perlu berpindah dan memindahkan semua barang kami ke tempat/rumah lain. Alhamdulillah, rumah ibubapa saya hanya berdepan sahaja dengan rumah kami. Jadi sepanjang tempoh pengubahsuaian kami tinggal di rumah parents. Perabot pula kami tumpangkan di rumah company suami yang pada masa itu tidak berpenghuni.

Phew! Allah sajalah yang tahu betapa penatnya berpindah randah ni kan... Alhamdulillah proses pindah dan kosongkan rumah selesai pada pertengahan April 2011.

~bersambung ;)

Klik LIKE kalau suka entri ni :)

6 comments:

sambung cepat yee...best cite ni...

mmg best la dh jadi 2 tingkat. 112k mmg ok la, tp mcm kene lebih lagi jer. yg lukis plan tu kene bayar jugak kan.

anyway thank for sharing. ada 2 family are tu

mmg best la dh jadi 2 tingkat. 112k mmg ok la, tp mcm kene lebih lagi jer. yg lukis plan tu kene bayar jugak kan.

anyway thank for sharing. ada 2 family are tu

Khairul Fauzee, insyaAllah :)

Matjoe, yg lukis pelan tu our best friend la... dia lukis percuma je... tolong kawan-kawan... alhamdulillah...

haa.. bagus cerita ni. silalah sambung ya

Wow.. memang menarik cerita ni. sedap baca bersambung pulak..

Blog Widget by LinkWithin