Wednesday, September 4, 2013

Soalan dan Jawapan: Pertanyaan berkenaan rumah lelong

Salam sis,

Saya berminat nak beli auction property ni..tp saya tidak pasti apa saya perlu buat atau kaji. Kalau ikutkan, duit tunai memang tidak mencukupi untuk 10% deposit.

Interested in Lestari Putra, or Sri Kembangan area which is below MV (market value). Monthly budget around +- 900 max.

If sis have any tips or advice feel free to share, cause this is my 1st time. I plan to stay after marriage. My plan is, instead of rental, if i can get a house/apartment with monthly payment +- as rental, it is much better.

Anyway, thanks sis ~

Jawapan:

Untuk membeli rumah, apa yang diperlukan hanyalah ilmu, keinginan dan azam yang kuat serta bertindak. Itu saja. Soal modal adalah soal kedua. Persoalan modal telah saya kupaskan di dalam entri sebelum ini. Boleh rujuk entri tersebut ye :)

Mengikut perkiraan saya, bajet bulanan sebanyak rm900 sebulan cukup untuk membeli hartanah bernilai rm190,000. Mari saya kongsikan satu laman web yang menyenaraikan semua hartanah lelong di Malaysia. Laman web ini juga dikemaskini dari semasa ke semasa.

Laman web yang saya maksudkan ialah www.lelongtips.com

Register dan log masuk.
Jangan risau, ianya percuma untuk ahli biasa :)

Anda boleh menyemak laman web ini setiap hari kerana laman web ini sentiasa dikemaskini dari semasa ke semasa.

Sebelum itu, ehem! Tolong semak dahulu kelayakan anda untuk membuat pinjaman perumahan dengan pihak bank ya. Pastikan juga rekod ccris dan ctos anda bersih. Untuk mereka yang ingin membeli secara tunai,  sila abaikan pesanan di atas :D

1. Lihat kotak keyword di sebelah atas. Taip lokasi pilihan (contoh: Sri Kembangan) dan klik butang Search untuk melihat senarai semua hartanah lelong di Sri Kembangan. Boleh juga taip poskod contohnya 43300 dan tekan butang Search. Semua hartanah lelong yang mempunyai alamat poskod 43300 akan muncul di skrin anda.

2. Jika anda ingin melihat senarai hartanah jenih rumah teres sahaja, sila pilih Property Type: House sebelum menekan butang Search. Semua hartanah lelong yang mempunyai alamat poskod 43300 jenis teres akan muncul di skrin anda.

3. Jika anda berminat untuk membida mana-mana hartanah di laman web tersebut, anda boleh emel saya (alamat emel: ctfarazila@gmail.com) untuk mendapatkan maklumat penuh hartanah tersebut. Konsultasi percuma :)

4. Secara kasarnya, untuk pembelian rumah untuk disewakan (bukan untuk diduduki), peraturan pertama yang perlu dipatuhi oleh seorang pelabur bijak ialah kadar sewa mesti melebihi jumlah bayaran bulanan kepada bank dan kos penyelenggaraan bulanan.

           Kadar Sewa > (Bayaran Bulanan + Kos Penyelenggaraan Bulanan)

Ini membolehkan anda menikmati aliran tunai positif (wang masuk) setiap bulan daripada pembelian rumah tersebut. Sila buat pengiraan sebelum membuat sebarang pelaburan.

5.  Sila rujuk di sini untuk panduan ringkas pembelian beli rumah lelong. Sebarang pertanyaan amat dialu-alukan. Maklumat harga pasaran sesuatu hartanah hendaklah disemak dengan pihak penilai atau bank.

6. Sila rujuk di sini pula untuk Tips Beli Rumah Lelong. Semoga bermanafaat.

Harap dapat menjawab pertanyaan cik yang bertanya.

Just do it!

Klik LIKE kalau suka entri ni :)

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin